Ook een ronde tafel zelf maken? Lees het blog!

Zelf maken | Ronde eettafel

Eindelijk!! De ronde tafel is een feit, whoo hooo! Ik wilde al langer een ronde tafel en uiteindelijk heb ik mijn vriend ook over kunnen halen.  Hij wilde kleur op de muur en dat heeft hij gekregen. Hij wilde een kast als afscheiding tussen tv en eetgedeelte, ook die heeft hij gekregen. Dus mocht ik een ronde tafe, al zeg ik het zelf.
Het grootste probleem was het vinden van een ronde tafel die we allebei mooi vonden en waarvan we de prijs ook nog acceptabel vonden. Dus veel op Marktplaats aan het speuren geweest. Maar met iedere tafel was wel iets aan de hand. Te klein, geen mooi onderstel, te veel beschadigingen. Nou, je kent het wel...

De tafel die we hadden was eigenlijk prima, maar rechthoekig. Aangezien we nog een aantal planken van de tafel hadden liggen (we hebben al eens aan het onderstel gesleuteld) besloten we om van de rechthoekige tafel een ronde tafel te maken. Maar ja, hoe ga je dan te werk?!

Meten is weten
Wij hebben eerst een mal van papier gemaakt om te kijken hoe groot de tafel zou moeten worden. Wilden wel graag 5 à 6 stoelen kunnen neerzetten. Dus hup, tafel aan de kant en papier op de grond. De mal was Ø 120cm, maar dat was toch iets aan de kleine kant. Maar het was wel de doorslag om aan de gang te gaan met onze eigen tafel!

   

We hebben de tafel omgedraaid en de mal erop gelegd (eerst natuurlijk de poten/onderstel los gemaakt). Met wat schuiven en goed meten is het gelukt om Ø 135cm uit te tekenen op de onderkant van de tafel. Dat meten is wel een hele nauwkeurige klus. Dus heb ik het nog 3x nagemeten en met mijn potlood meerdere cirkels gezet op de tafel. Ach, het is toch de onderkant.

   

De zaag erin!
Mijn vriend vond dat ik dan ook maar zelf de tafel moest zagen. Dus ik aan de slag met de decoupeerzaag. Het was eerst even billen knijpen, maar al snel zagen we een mooi rond tafelblad. Daarna gelijk met de schuurmachine in de weer gegaan om het geheel wat gladder te krijgen. De tafel moest natuurlijk wel in een middagje weer gebruiksklaar zijn, wat tja wat moet je zonder tafel met 2 kids.
De poten konden wij weer terug zetten. Hier ook weer goed passen en meten, want je wil natuurlijk wel genoeg stabiliteit.

   

Eindresultaat
Toen de tafel weer stond waren we blij verrast. We hadden niet verwacht dat het zo mooi zou worden. We moesten nog wel iets met die stabiliteit, want aan twee zijden was deze niet helemaal goed. Mijn vriend had een perfect idee. We konden bij de poten precies een stuk trottoirband (stenenrand) verbergen. Echt perfect gewoon, want het onderstel is nu een stuk zwaarder geworden. Die tafel krijg je echt niet zomaar om!

   

Binnenkort (lees als het echt lente is) ga ik de tafel nog een keer helemaal met een bandschuurmachine schuren. Maar voor nu kunnen we gewoon eten, kletsen of een spelletje doen aan onze 'nieuwe oude' tafel. We zijn toch wel een beetje trots op het resultaat!

Check ook de foto's en ik hoop dat het je inspiratie geeft om zelf ook aan de slag te gaan om je eigen woonstijl in huis te creëren!

Terug naar blog