Passie voor marmer!

Passie voor marmer!

Marmer, wie kent dit nou niet. Het is een prachtig natuurproduct dat in het verleden voornamelijk werd gebruikt in de keuken als aanrechtblad of voor een vloer. Maar de laatste jaren kom je steeds meer producten van marmer tegen. Het is een echt trendproduct geworden. Tegenwoordig zijn er marmeren snijplanken, kandelaars, onderzetters en ook bijzettafels. Overigens kan je ook je hele badkamer voorzien van marmer of wat dacht je van een mooi keukenblad. Daarnaast zie je marmer terug in de beeldhouwkunst, maar dat is weer een andere tak van sport.

Ontstaan van marmer

Voor degene die vroeger op school ff niet aan het opletten waren nog even kort het ontstaan van marmer. Marmer, gemetamorfoseerd kalksteen, is een mooie steensoort die op verschillende locaties in de wereld te vinden is. Het type marmer is gelijk aan de locatie waar het marmer vandaan komt. Marmer is te vinden in bijvoorbeeld Griekenland en Italië. In Italië zijn de marmergroeven van Carrara heel bekend. Deze plaats ligt in het noorden van Toscane.
 
Tip! Breng een bezoek aan deze marmergroeven, zodat je met eigen ogen kan zien waar marmer vandaan komt. Staat ook nog op mijn to-do-lijstje. 

Italiaans marmer wordt Deens design. Marmeren onderzetters in grijs en bruin.


Maar je hebt natuurlijk niet gelijk marmer als het uit de marmergroeve komt. Ze hakken een enorm blok kalksteen uit en dit wordt door hoge druk en extreme warmte eigenlijk omgetoverd naar marmer. Het kalksteen bestaat uit calciumcarbonaat. En dan denk je misschien wel, wat is dat dan in hemelsnaam?! Calciumcarbonaat is het voornaamste bestanddeel van de schaal van je gekookte eitje, maar ook van het huisje van de slak die in je tuin loopt. Zo heb je er hopelijk een iets beter beeld bij.
Door het samendrukken van het kalksteen ontstaat er een soort kristal. En de extreme warmte vernietigd ook nog eens de aanwezige fossielen. Na dit hele proces ontstaat er een bepaalde structuur en deze is voor iedereen herkenbaar als marmer.

Marmeren serveer –en snijplank

Zelf ben ik fan van marmeren snijplanken. Er zijn verschillende soorten snijplanken voor de verschillende woonstijlen. Als je een marmeren snijplank koopt dan wil je deze natuurlijk ook goed onderhouden. Marmer is namelijk niet het aller goedkoopste product en je wel er wel even mee doen.

De marmeren snijplank kan je het beste afnemen met een schone vochtige doek en even nadrogen. Gebruik bijvoorbeeld geen schoonmaakazijn, hier zitten zuren in die het kalk kunnen afbreken. En dat wil je zeker niet. Wees ook voorzichtig met het gebruik van kleurstoffen. Snij bijvoorbeeld geen rode bieten op je marmeren snijplank.


De marmeren plank kan je dus als snijplank of als serveerbord gebruiken. Ga je voor het echte snijwerk wees je dan bewust van het feit dat er wel krasjes in het marmer komen. Dit is trouwens ook het geval bij je houten of aluminium snijplank. Maak je gebruik van een zeer luxe messen set check dan even je handleiding voor gebruik, misschien zijn je messen niet geschikt voor marmer.

Travertine

Naast marmer is er ook nog een andere mooie natuursteen soort die ik graag aan je wil laten zien en dat is travertine. Travertine is een kalksteen die gevormd wordt door de neerslag van kalk uit oververzadigd water. Dit water komt uit warme bronnen. Je herkent travertine aan de diverse warme kleurschakeringen die uiteenlopen van een warme beige kleur tot een diepe bruine gloed.


Toch nog even dit, lees je dit blog en denk je: ‘leuk, maar marmer of travertine past niet binnen mijn budget’. Ben je creatief dan kan je zelf ergens een marmer-look op schilderen, maar dat is wel een hele klus hoor. Tegenwoordig zijn er veel woonaccessoires met een marmer look. De kwaliteit is natuurlijk wel heel anders en je hebt dan niet een uniek natuurproduct in huis. Maar zo is er wel voor ieder budget marmer te koop.

Lieve groet,

Mariëlle

Terug naar blog