Zelf maken: bankje / kast

Zelf maken: bankje / kast


Dit handige bankje kan iedereen maken, dus jij ook! Je kan voor alle benodigdheden bij de bouwmarkt terecht. En als je daar toch bent laat dan gelijk het hout op maat zagen. Maak vooraf een tekening zodat de bouwmarktmedewerker precies weet hoe hij het beste de plaat voor je kan verzagen.


Benodigdheden:
 • 1 plaat underlayment 244x122cm
 • 2 louvre scharnieren ( zie foto stap 8)
 • 2 eierkistsluitingen ( zie foto stap 9)
 • Goede en voldoende schroeven Ø 4mm bij 35mm
 • Boormachine
 • Verzinkboortje (voor een verdiepte afwerking van de schroeven)
 • Duimstok of rolmaat
 • Lijmklemmen of een extra setje handen
Voor dit bankje heb ik de volgende afmetingen gebruikt. Maar je kan hier natuurlijk van afwijken.
 • 3x 40 bij 110cm (onderkant, bovenkant, achterkant)
 • 2x 40 bij 36,4cm (zijkanten)
 • 1x 39,5 bij 110cm (voorkant)
 • Lat 2x 5cm bij 106cm (versteviging en afwerking)
Eenmaal weer thuis kan je gelijk aan de slag. Zorg voor voldoende ruimte om te werken.

Stap 1
Je start met een plank van 110x40cm. TIP! Zoek de mooiste uit, want deze plank is straks de bovenkant van je bankje. Houd je duimstok bij de hand.  Teken op deze plank aan de zijkanten en aan één lange zijde om de 5 cm een markering voor de plek waar je wil voorboren. Doe dit op 1 cm van de kant. Teken alle gaatjes af en voordat je gaat boren leg je nog een plank (de minst mooie) van 110x40 cm onder je gemarkeerde plank.  Nu ga je alle gaatjes boren. Zo boor je gelijk door beide planken heen, wel zo handig.Stap 2
Pak de laatste plank van 110 cm bij 40 cm. Dit gaat je achterwand worden. Neem een van de voorgeboorde planken en leg die boven op de nog niet voorgeboorde plaat. Zet alles weer goed vast, eventueel met lijmklemmen. Boor nu alleen de gaatjes van de korte zijde. Dus aan twee zijden van de plank.


 
Stap 3
Pak een kleine plank van 40x36,4 cm. Op de lengte van 36,4 cm gaan we gaatjes voorboren voor de afwerklat aan de voorzijde en de tussenlat voor versteviging. Zodat je ook echt kan zitten op het bankje. Boor op 1 cm van de rand, zowel van de boven als zijkant, een gaatje en  boor ook een gaatje op 3 cm.
Hetzelfde herhaal je op ongeveer 20 cm van de kant. Na het aftekenen leg je de andere plank eronder en boor je alle gaatjes.Stap 4
Van alle drie de voorgeboorde planken is het voor de afwerking mooi om de geboorde gaten aan een kant van de plank te verzinken. Aan deze zijde ga je dus straks de schroeven plaatsen. Hierdoor komen de schroeven lager te liggen dan het hout. Dan blijf je ook niet zo snel haken en prettiger met eventuele kinderen die op het bank je spelen.
Hiervoor gebruik je het verzinkboortje. Dit hoef je dus niet perse te doen, maar het is wel een aanrader.

Stap 5
Zet de plank voor de achterkant  (110x40 cm) op zijn kant, de lange zijde. En pak een van de planken van 40x36,4 cm. Zorg dat de hoogte gelijk is, dus 40 cm tegen 40 cm aanzetten. Schroef deze delen nu aan elkaar.  TIP! Schroef eerst het bovenste en onderste gaatje en daarna de rest.  Zet daarna aan de andere zijde nog een plank van 40x36,4cm vast.
                                                                                                    
                

Stap 6
Pak de minst mooie plank van 110x40 cm, want je gaat de onderkant vast schroeven. Leg deze plank bovenop het frame zoals het nu ligt een schroef de plank vast.
Keer de bank om en zorg dat deze op de net vast geschroefde zijde ligt. Dit is tenslotte de onderkant.
Pak nu de laatste voorgeboorde plaat en schroef deze vast.  Nu is de bank alleen aan de voorzijde nog open. Nog niet gaan zitten hoor, want de bank is nog niet stevig genoeg.
 
Stap 7
Je gaat de afwerklat en verstevigingslat vastmaken. Plaats 1 lat midden onder de bovenkant. Deze zet je vanaf de buitenzijde vast. Het is handig om hierbij even om hulp te vragen. Dan kan jij makkelijk schroeven terwijl de ander de lat vast houdt. Zo ga je ook de 2e lat vast schroeven.

Stap 8
Nu kunnen de scharnieren geplaatst worden. Deze maak je aan de onderkant vast. Plaats ze op ongeveer  20cm van beide zijkanten. Daarna schroef je de klep aan de scharnieren vast. Dit is de enige plank die je nog over hebt. Zet eerst 1 schroefje vast  in beide scharnieren. Doe de klep dicht om te check of deze goed sluit. Ben je tevreden dan kan je de rest van de schroeven plaatsen.  Sluit de klep niet goed, kijk dan even of je de scharnieren toch iets moet schuiven.

                

Stap 9
Als laatste plaats je de eierkistsluitingen aan de zijkant, doe dit op ongeveer 6 cm van de bovenzijde. Eerst monteer je de plaatjes aan de klep en daarna de scharnieren aan de zijkanten.

      

Nu is je bankje klaar voor gebruik. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat. Stuur je me een leuke foto?
Ik gebruik het bankje zelf om een oldschool gymmat in op te bergen. Echt ideaal!
Heb je vragen omdat de werkbeschrijving toch niet helemaal duidelijk is, mail me via info@interieurliefhebster.nl.
         
      
Terug naar blog